Etetőszék ajándékba kisgyermekes családoknak

Etetőszék praktikusan
Etetőszék ajándékba kisgyermekes családoknak

 

Etetőszék, praktikus ajándék kisgyermekes családoknak

Egy Baba érkezése után sajátosak az igény merül fel. Ezek az igények ráadásul rendkívül gyorsan változnak. Minden Anyának anyuka fiókja rejteget olyan kisruhákat, amelyek meg sem koptak, olyan gyorsan kinőtte a baba. Az etetőszéket ezzel szemben igen soká, 2-3 éven át használja minden baba. Fontos tehát, hogy jól válasszunk.
Természetesen a Családdal, elsősorban az anyukával érdemes megbeszélni a választást, amihez az alábbiakban igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

Nincs fontosabb, mint a biztonság

Az etetőszék elsődleges funkciója az, hogy kényelmesé tegye a baba etetését onnan kezdve, amikor elkezd ismerkedni az ételekkel, az ízekkel egészen odáig, amíg megtanul önállóan étkezni. Fontos a kényelem a babának és a Szülőnek is. Ezért a legtöbb esetben az étkezőasztal magasságához emeli a csöppséget. Ám, egy baba természetesen izeg-mozog. Fontos, hogy ne eshessen ki a kicsi a székből, és fontos, hogy a szék ne dőlhessen el.
Az előbbit általában biztonsági övekkel oldják meg. A babát mégsem gúzsba kötni akarjuk, csupán biztonságban tudni. Ezért fontos, hogy ezek ne okozzanak fölösleges kényelmetlenséget.
A felborulás ellen a szék alakja és súlya véd. Az alul szélesebb székek értelemszerűen stabilabbak. Azonban, nem szerencsés, ha ezt oldalra kiálló lábakkal oldják meg, mert abban el lehet botlani.
A fából készült etetőszékek általában súlyosabbak, ami növeli a stabilitást. Ne feledjük el viszont, hogy az etetőszéket sokszor kell majd mozgatnunk, akár a babával együtt. Vegyük számításba, hogy egy 3 éves gyermek akár 15 Kg is lehet, és ehhez jön hozzá az etetőszék súlya.
Ne feledkezzünk meg a résekről, mozgó alkatrészekről, kiálló tartozékokról sem. Az biztos, hogy a baba keze, ujjacskája előbb-utóbb ott lesz, ahol nem kellene lennie. Fontos, hogy az etetőszék ne okozhasson a kicsinek sérülést.

Legyen szép, de….

Az etetőszék kiválasztása Lakberendezési kérdés is. Jó, ha stílusában, anyagában, színeiben illeszkedik a többi berendezési tárgyhoz, a lakás berendezéséhez. Az átalakítható etetőszékeket akkor is használják még a kicsik, amikor már nem az étkezéshez van rá szükségük, hanem rajzolnak az asztalkáján, vagy leülnek mesekönyvet lapozgatni. Az etetőszék évekig velünk lesz.
Azonban, nagyon fontos a tisztíthatóság. Minden baba mellett kerül spenót a falra, sütőtökpüré a függönyre. Az etetőszék olykor úgyszólván fürdik az ételben. Ha szép, tiszta és higiénikus környezetet akarunk a kicsi körül, az etetőszéknek is olyannak kell lennie, hogy könnyen letisztíthassuk. Ez nagyban múlik a felületek anyagán és azon, hogy mennyi trükkös zugba tud az étel becsordogálni. Alapszabálynak tekinthetjük, hogy az egyszerű, letisztult formák, a strapabíró és nedvességálló anyagok megkönnyítik az életünket.

Kényelem, hát persze…

A 4-6 hónapos baba még nem ül teljesen stabilan. Fontos, hogy az etetőszék támlája dönthető és állítható legyen. Fontos az is, hogy oldaltámasszal és övekkel óvja a kicsit, nehogy kiessen.
A jól megválasztott etetőszékben a babák szívesen üldögélnek akkor is, ha épp nem étkeznek. Ezért lényeges a lábtartó. Ám, a kicsik folyton nőnek. Ezért a lábtartónak is állíthatónak kell lennie.
Az etetőszékekhez általában tartozik tálca, amire az étel és ital kerül. Ennek is állíthatónak és levehetőnek kell lennie. Hiszen az is felmerül hamar, hogy a pici a Családdal együtt, az étkezőasztalnál ülhessen. Szerencsés, ha a tálca pohártartóval is rendelkezik, hiszen a pohár kifejezetten borulékony jószág. Addig pedig, amíg még inkább a cumisüveget részesíti a baba előnyben, az is elhelyezhető ebben a tartóban.
Az ülésnek és a háttámlának kényelmesen párnázottnak kell lennie, de ez nem mehet a stabil tartás rovására!
Fontos igény, hogy a kicsi játszhasson is a székben ülve. Egyes Játékoknak a keze ügyében kell lenniük. Egyébként is szerencsés, ha az etetőszéknek vannak extra tároló alkalmatosságai.
Fontos ugyanakkor a szülő kényelme is. Ezért egyes székeket kerekekkel látnak el, hogy könnyen ide-oda mozgathassuk a kicsivel együtt. Ilyen esetben a kerekek befékezhetősége fontos szempont.
Fontos, hogy a gyermekhez kényelmesen hozzáférjünk. Még a 3 éves gyermeket is fel kell emelni, hogy beültessük a székbe, vagy épp kivegyük onnan. Ezen kívül, a kicsi mellett ülve is a kezünkre kell esnie mindennek, hogy a baba etetését ne nehezítse semmilyen körülmény.

Sokféle, és még több….

Készítenek asztalra szerelhető etetőszékeket. Amennyiben az étkezőasztalunk elég nagy, stabil és masszív, akkor ez is lehet jó megoldás. Igaz, ez a típus általában rövidebb ideig használható, mert a baba kinövi. Ugyanakkor, az első etetéstől kezdve együtt lehet a baba és a család.
Fából készítenek olyan kombinációkat, amelyek szétválaszthatóak kisszékre és asztalkára. Ezeket egészen az iskolás korig használhatja a gyermek, ha nem is végig étkezésre, de a Játékaihoz feltétlenül.
Szintén kedveltek azok a fából készült etetőszékek, amelyek állítható lábtartóval, állítható és levehető asztalkával készülnek.
A műanyag etetőszékek általában könnyűek, moshatóak. Ezeket gyakran szerelik fel kerekekkel és extra tartozékokkal, amelyek a Játékok elhelyezését segítik.

 


A fém etetőszékek között kevéssé tetszetőset és igazán szépet is találhatunk. Az árak tekintetében is itt mutatkozik a legnagyobb szórás. Ezek között vannak összecsukhatóak is, ami nagy könnyebbség, ha kicsi a lakás, vagy ha a család gyakran utazik.
A már stabilan ülő gyermekek esetén használhatunk székre erősíthető textil etetőszéket. Ez lényegében egy kényelmes kámzsa, amiben a baba biztonságban ülhet az étkező valamely felnőtt székén úgy, hogy arról nem eshet le. Egy éves kor felett, utazáshoz ideális megoldás. Így nem kell az autóba bezsúfolni az etetőszéket, ha a család elutazik, mondjuk a nagyszülőkhöz.
Használatosak székmagasítók, amelyek a felnőtt székre rögzíthetőek, és kényelmes, biztonságos ülést nyújtanak a kicsinek a Családi asztalnál.
A multifunkcionális etetőszékek pihenőszékként, hintaszékként is használhatóak.
Olyan is ismeretes, amely összecsukható, hordozható és pelenkázó táskaként is használható.
Hogy melyik a legjobb? Az, amelyik az anyuka életét könnyebbé teszi. Ha csak van rá mód, a végső döntést bízzuk a gyermek anyjára!

Mire figyeljünk?

Lássuk hát újra a legfontosabb szempontokat, amire a választásnál feltétlenül figyelnünk kell!
• Az etetőszék legyen stabil! Ne boruljon fel könnyen!
• A szék anyagai lemoshatóak legyenek, hogy könnyű legyen tisztítani.
• Legyen rajta biztonsági öv. A baba alul se tudjon kicsúszni!
• Legyen tálcája! A tálca legyen nagy, legyen pereme. Jó, ha van pohártartója. Fontos, hogy a tálca könnyen levehető, vagy elfordítható legyen, hogy a babához hozzáférjünk.
• Az etetőszék támlája legyen dönthető, állítható. Fontos, hogy jól tartsa a pici hátát 4-6 hónapos kortól 3 éves korig, amíg általában az etetőszékeket az eredeti funkciójukban használni szoktuk.
• Praktikus, ha a tálca és a lábtartó magassága állítható, hiszen a gyerek gyorsan növekszik.
• Jó, ha vannak kerekei, hogy könnyedén mozgathassuk a babával együtt. Fontos a biztonság! Legyen befékezhető!
• Jó, ha van játéktároló rekesze.
• Szerencsés, ha összecsukható és könnyen szállítható.
• Kedveltek a hintaszékként, pihenőszékként is használható, többfunkciós etetőszékek.
• Fontos, hogy az etetőszék illeszkedjen a lakás hangulatához és a család stílusához.

Az étkezés összehozza az embereket. Igen fontos az a kapcsolat, ami a mama és a baba között van, hiszen a babát kezdetektől a mama táplálja. Ez etetőszék az az eszköz, amely a gyermeket megismerteti előbb a különféle ételek ízeivel, az étkezés fortélyaival, és bekapcsolja őt a családi étkezésekbe is. A jól megválasztott etetőszék nem csak a mindennapokat teszi könnyebbé, de hozzá is járul a baba egészséges lelki fejlődéséhez. Nézz körül az AjándékVarázslón, és választd ki a legjobbat Partnereinknél!


TALÁLD MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉKOT!