Ballagási ajándékok tanároknak

Ballagási ajándék tanároknak
Ballagási ajándékok tanároknak

Ballagási ajándék tanároknak

ballagás

A a búcsúzás és a köszönetnyilvánítás alkalma is. A ballagó diákok megtettek egy utat, amiben osztályfőnökeik és tanáraik segítették őket. Meglehet, egy ilyen útnak vannak nehéz és konfliktusos pillanatai is, de amikor elérkezik az út vége, akkor mind arra gondolunk, hogy mégiscsak együtt értük el azt, hogy ma itt tarthatunk. Végül a sok-sok közös  élmény számít csupán.
A ballagás napján már nem számítanak azok a kis súrlódások, amik a közös munka során keletkeztek. A siker számít, amit ez a közös munka lehetővé tett.
Bátran bevallhatjuk, hogy érzelmi kötelék alakul ki tanár és diák között, különösen az osztályfőnök esetében, aki amolyan pótszülőként gondoskodott a gyermekeinkről az együtt töltött iskolai évek alatt.
Szép szokás, hogy a ballagás alkalmával a tanárok is kapnak ajándékot. De ez számos kérdést vet fel.
A diákok adjanak ajándékot? Vagy a szülők? Egyenként adjunk ajándékot, vagy valami közöset találjunk ki? Pénzt szánjunk rá, vagy valamit magunk készítsünk?
Igyekszünk válaszokat találni és jó ötleteket adni.

Miért is adunk ajándékot a tanároknak?

köszönet kulcstartó

Ha azért adunk ajándékot, mert úgy illik, akkor bizony a legfontosabb hiányzik: a szeretet. Igen, manapság ez egyfajta szokás, illendőség. De ez önmagában kevés ok.
A tanároknak szánt ajándékkal a diákok és a családjaik nyilvánítják ki köszönetüket és szeretetüket a tanárok felé. Azok felé, akik négy meghatározó éven át fontos szerepet játszottak abban, hogy a gyerekek sikeresen haladjanak előre életútjukon.
Ezért hát az ajándék üzenetének erre a két gondolatra kell alapulnia: a köszönetre, és a megbecsülésre.

Egyedit, vagy értékeset?

Nem nehéz belátni, hogy sok tanár van. Természetes, hogy senkit sem akarunk kihagyni. Ezért azt javasoljuk, hogy a ballagó osztály diákjai és a szülők, vagyis a családok fogjanak össze! Bizony, ezt érdemes hónapokkal korábban elkezdeni!
Ennyi embert megajándékozni nagy feladat. Bármilyen csekély összeget szánunk is rá, az összességében már jelentős. Ezért is kell összefogni.
De össze kell fogni azért is, mert a közös gesztus szebb, elegánsabb, mint az egyéni próbálkozások.
Egy osztályközösség sokféle jártasságot, szakértelmet, ötletet és lehetőséget jelent. Azaz: szinte nincs olyan különleges ajándékötlet, amire valaki ne tudna megoldást találni. Ráadásul, így a költségek és a feladatok is megoszlanak, tehát mindenki ki tudja venni belőle a részét úgy, hogy az ne jelentsen túl nagy terhet.
A javaslatunk az, hogy ha lehet, minden tanár kapjon valamit, ami csak neki szól. Egy személyre szóló üzenet az osztálytól, amely most kiröpül a szárnyai alól. Például, a gravírozott ajándék tanároknak örökké emlékeztetheti a pedagógusokat a szép pillanatokra.

Tipikus és szokatlan ajándékok

Message
Természetesen, a tanárok is szoktak virágot kapni. Főleg az osztályfőnökök. De képzeljünk el egy húszfős osztályt, amely húsz méretes csokorral lepi meg a tanárnőt, vagy tanár urat. Szép nagy kazal! Ugye, ez nem igazán szerencsés megoldás? Sokkal jobb, ha az osztály közösen készíttet egy igazán mutatós csokrot. Ez díszíthető feliratozott szalagokkal, és beletűzhető az összes diák fotója is.
De, nem csak az osztályfőnök tanította a gyerekeinket! A vágott virágnál tartósabb a cserepes növény. Ráadásul, a virágcserép festhető, díszíthető, feliratozható. A diákok biztosan tudnak minden tanárról egy jó sztorit, egy jellemző szófordulatot, ismerik a hobbiját, vagy egy kedves emléket mondani. Már csak ki kell választani a legjobbat, amit ráírtok, vagy felrajzoltok a cserépre. Így máris minden tanárnak lesz egy igazán személyes ajándéka a ballagó osztálytól úgy, hogy csak egy-egy cserepes virágot kellett megvásárolni.

cserepes virág
A tanárok gyakran kapnak könyveket, vagy könyvutalványt. Ez szép dolog, bár mindig ott van a kockázat is, hogy olyan könyvet kap, ami már megvan neki.
Mi lenne, ha egy könyv kifejezetten neki íródna?
A fotókönyv nagyobb befektetés, de legalább az osztályfőnök esetén biztosan vállalható. Ebbe, mint egy emlékkönyvbe minden diák írhat valamilyen személyes üzenetet, és az együtt töltött évek alatt készült megannyi fotóból kiválogathatóak azok, amik felidézik az együtt töltött idő legszebb pillanatait.
A mai technikai lehetőségek mellett a diákok (és a szülők) készíthetnek kisfilmet, klipet is. Ha van olyan gyerek, vagy szülő, aki jól játszik valamilyen hangszeren, ha van valaki, aki a sok ötletből össze tud állítani egy szöveget, már csak el kell énekelni, rappelni, táncolni, és kész a kis film. Ezt DVD-re lehet írni, de akár a youtubra is felkerülhet.
Számos iskolában kötődik egy-egy tanterem egy-egy tanárhoz. Miért ne lenne ott speciális névtáblája a tanárnőnek, vagy tanárúrnak? „Olga néninek, akinek a kedvéért még a Háború és Békét is elolvastuk.” „Jóska bácsinak, a legtüzesebb kémiai kísérletekért” „Szeretettel, a 2019-es 4b osztály”.
Van olyan tanár, aki ezt ne tenné ki szívesen?
Készíthetünk rendhagyó tablót is. A ballagó osztályról készül tabló. Legyünk őszinték: ezek nem túl izgalmasak. De miért ne készítenénk olyan fotókollázsokat, amelyek vidám pillanatokról szólnak? Osztálykirándulások, iskolai versenyek, vicces jelenetek. Rengeteg ilyen fotó van, csak elő kell őket keríteni. Egy szép kollázs, néhány kedves mondat, egy képkeret, pár kézzel készült apró díszítés, és máris kész a tökéletes ajándék. Ezt többen megnézik majd, mint a tablókat!

Vicces tabló
Üzenet a palackban. Mi lenne, ha minden diák írna valami személyeset minden egyes tanárnak. Legyenek ezek kis papírcsíkok, valami időtállóbb papírból, amelyeket kis hengerekké formálva és egy színes szalaggal, vagy puha fonallal átkötve máris kész az üzenet. Szükségünk van még egy mutatós üvegre. Lehet az egy mutatós befőttes üveg, egy különlegesebb pezsgős, vagy boros üveg, amelyet egy ügyes kezű diák, vagy szülő kívülről üvegfestékkel díszít. Természetesen, ide kerülhet a felirat is: „Üzenet a 2019-es 4b osztálytól Tóth Etelka Tanárnőnek. Felbontható: leghamarabb 2024-ben.”
Az üvegbe helyezzük el az üzeneteket, jól láthatóan az osztály fényképét, és dugózzuk le. A dugót le is vághatjuk az üveg szájánál, és lefedhetjük pecsétviasszal. Ez máris olyan ajándék, amiben ott van egy fontos elem: a titok. Fel fogják bontani! Néhányan tényleg csak a megjelölt évben.
Természetesen, egy tanár mindig hasznát veszi a könyv utalványoknak, élményeket nyújtó kuponoknak. Kávét, édességet és finom italokat is bátran ajándékozhatunk. De a legfontosabb, hogy az a nap arról szóljon, hogy hálásak vagyunk a szeretetükért.


TALÁLD MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉKOT!