Hogyan rendezzünk be babaszobát? Szempontok ajándékozáshoz

Hogyan rendezzünk be babaszobát? Szempontok ajándékozáshoz
Hogyan rendezzünk be babaszobát? Szempontok ajándékozáshoz

Gyermeket váró rokonaink, barátaink megajándékozása nem egyszerű, különösen, ha az első Baba érkezése előtt állnak. Nagy a tanácstalanság, hiszen nem könnyű mindent előre elképzelni. A Baba érkezése annyi fontos új igényt vet fel, hogy jól jön a rokoni és baráti segítség. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb szempontokat, hogy a baba érkezésére időben fel tudjatok készülni.

Melyik szoba legyen?

A legtöbb esetben a lakás adottságai leszűkítik a válogatás lehetőségét. Mégis, ha van mód választásra, vagy a szóba jöhető szoba kialakítására, átalakítására van lehetőségünk, az alábbiakat feltétlenül vegyük figyelembe.


Sokféle tevékenység

Az újszülöttek körül szinte folyton van feladat, melyek elvégzéséhez egyfelől nyugalom kell, másfelől szükség van arra, hogy minden kéznél legyen. Az anyuka és az apuka sok-sok időt fog itt eltölteni a csöppséggel. A baba életének sokféle mozzanata történik majd itt újra és újra. Nézzük a legfontosabbakat!
Alvás. Bizony, a babáknak rengeteg alvásra van szükségük. Ezért fontos, hogy a babaszoba ne legyen zajos. Az szerencsés, ha a megnyugtató, ismerős zajok beszűrődnek ide. Anya hangja, a konyhai zörejek. A Babának éreznie kell, hogy nincs magára hagyva, és bármikor reagálnak rá, ha jelzi, hogy valamire szüksége van.
Fontos, hogy a szobában könnyen lehessen kellemes félhomályt csinálni. A teljes sötétség ijesztő lehet. Ugyanakkor a nyugodt alváshoz relaxálóan ingerszegény fényviszonyokra van szükség. A nappali besötétítés és az éjszakai fény egyaránt fontos. Érdemes éjjeli fényről gondoskodni, ami az alkonyati félhomályhoz hasonlóan kizárja a teljes sötétséget, és segíti az elalvást.
A falak, a bútorok és a textíliák színének megválasztásánál sokáig uralkodott a régi trend: lányoknak rózsaszínt, fiúknak kéket. Manapság azonban már számos olyan szempontot ismerünk, amelyek alapján túlléphetünk ezen. Az erőteljes színek túl sok élénk ingert keltenek, így nyugtalanító a jelenlétük. Ez nehezítheti a pici pihenését. A kék hideg szín, egyes árnyalatai kifejezetten ridegséget közvetítenek. A rózsaszín túlzott alkalmazása pedig hamis, cukormázas világot hoz létre.
A legjobbak a halvány, meleg pasztellszínek. A fehér falfestés örök favorit, mivel szinte minden berendezéssel harmonizál és könnyen eltüntethetőek rajta a foltok. Ne használjunk erőteljes színeket! Maradjunk a visszafogott, meleg árnyalatoknál! Általános szabály, hogy minél nagyobb egy felület, legyen annál világosabb! Néhány kép szépen színesíti a teret. Hamarosan a kicsi játékai visznek színeket a szobába, mégpedig a szivárvány minden színét.

Bútorok

A picik legfontosabb jellemzője, hogy gyorsan nőnek, így az igényeik is nagyon gyorsan változnak. Ezért az a legjobb, ha a bútoraink képesek ezekkel a változásokkal lépést tartani. Különösen fontos ez, ha az alapterület viszonyleg kicsi, így okos megoldásokra van szükségünk a Fotóben, hogy praktikusan alkalmazkodni tudjunk a gyermek változó igényeihez.
Kezdetben a következő napi eseményekre kell felkészülnünk: szoptatás és etetés, altatás, pelenkázás, fürdetés, Játék. Fontos, hogy elegendő hely legyen arra, hogy a gyermekünkkel kényelmesen együtt lehessünk. Az együtt töltött idő értéke felbecsülhetetlen. Ezért fontos, hogy kényelmesen tudjunk üldögélni a picivel, vagy fel-alá sétálgatni vele. Erre sokszor szükségünk lesz, amikor nehezen alszik el, vagy fáj a pocija, vagy csak meg kell büfiztetni evés után.
Akármilyen prózai, a gyereknek kezdetben a kiságy-komód kombinációba belefér az élete.
Minden más az Anyának kell: baldachin a kiságy fölé, hercegnők vagy verdák a függönyre, jégvarázs vagy pókember az ágyneműhuzatra, Micimackó a törölközőre, zsiráf vagy kis virág a pelenkára... Sofia hercegnő a falvédőre, mancs őrjárat a szőnyegre. Igen, bevállalható, hogy ilyenkor az anyuka picit újra éli a lelkének a hős királyfis vagy tündéri királykisasszonyos részét.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babaszoba hamarosan gyerekszoba lesz, s talán a kamaszkor végéig ugyanez a szoba lesz a gyermekünk saját kis élettere.
Hamarosan eljön a szerepjátékok ideje. Kuckóépítés a plüssökkel, orvosos, autózós, szerelős játékok, megérkezik a zenélős vasaló is, és nyuszit kergető oroszlánok, kutyusok és cicák lakják be a szobát és gyakran a házat. Ez nehéz lehet, hiszen a gyerek nem igényli a felnőttes rendet. Az ő világában az elképzelt játék határozza meg a dolgok helyét.
A sokféle bútor és berendezés közül elsősorban a természetes alapanyagú, tehát fából készült, variálható bútorokat ajánljuk előszeretettel. A skandináv stílus praktikus megoldásait könnyű megszeretni. A bútornak kényelmesnek, praktikusnak és biztonságosnak kell lennie!
Sokak szerint a két legfontosabb bútor a kiságy és a pelenkázó. Kedveltek azok a „kombi” megoldások, amelyek egyesítik e két funkciót. Ilyen esetben a többféle magasságra beállítható kiságy később gyermek heverővé alakul, a pelenkázó pedig komóddá. Így ugyanaz a bútor alkalmazkodik funkciójában a változó igényekhez.
A kiságy esetében fontos, hogy a magassága állítható legyen. A legtöbb esetben három magassági fokozat közül választhatunk. Az újszülöttet a legmagasabbra emelt ágyikóban altatjuk, hogy könnyen hozzáférjünk, hiszen sok tennivaló akad körülötte. Majd lejjebb és lejjebb engedjük a fekvő felületet, hogy az izgő-mozgó csöppség biztonságban legyen. Végül eltávolítjuk a biztonsági rácsokat, hiszen szükségtelenné válnak.
A pelenkázónál nagyon fontos, hogy a pici ne eshessen le róla. Ezért jó, ha három oldalról olyan biztonsági pereme van, ami meggátolja a kicsit abban, hogy forgolódva, mászva leeshessen róla.
A pelenkázóra olyan puha, könnyen lemosható alátét kell, amely minden pelenkázás alkalmával könnyen megtisztítható. Sokan terítenek erre még egy puha textil pelenkát is, hogy a baba számára kényelmessé tegyék ezt a felületet is.

Fontos, hogy a pelenkázónak kézre eső fiókjai, polcai legyenek, hiszen számtalan dolgot kel itt tartani. A teljesség igénye nélkül: pelenkázó alátét (eldobható papír alátét), pelenka, popsitörlő, popsikrém, babaolaj, alkohol, cumi, hintőpor, fültisztító pálcika, vattapamacs, fogzáshoz rágcsálható játékok, babahajkefe, körömolló, vagy csipesz, kézfertőtlenítő, hőmérő, gyűjtő zacsi a használt pelenkának, orrszívó, textilpelenka, babatörölköző és mindenféle babaruha. Még felsorolni is sok! És ennek mindnek félkézzel elérhetőnek kell lennie! Ezért jó a sok fiók, és ezért hasznos, ha polcos, fiókos tárolókból sok van közvetlenül a pelenkázó mellett.
Nagyon fontos, hogy legyen a babaszobában olyan fotel, kanapé, hintaszék, amelybe kényelmesen el tudunk helyezkedni a babával. Hiszen itt zajlik majd a szoptatás, az etetés, a büfizetés, az altatás. Itt dúdolunk és mesélünk a picinek. És, amennyit egy újdonsült szülő pihenhet, el is fogunk vele együtt szunyókálni. De, ebben ülünk majd az ágya mellett akkor is, ha netán beteg lesz, vagy felriad álmából, vagy csak ragaszkodik a közelségünkhöz.
Fontos, hogy a babaszobában annyi szabad hely legyen, amennyi csak lehet. A padló legyen meleg, de könnyen tisztítható. A laminált felületek e célból kifejezetten előnyösek. A kicsi itt fog csúszni, mászni, rohanni, robogni. Itt üldögél, fekszik, játszik majd sokat. Ezért is fontos a felület jó tisztíthatósága. A szőnyegek és szőnyegpadlók e szempontból nem előnyösek, mivel szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani őket, allergiát okozó szennyeződéseket és atkákat rejthetnek, és még balesetveszélyesek is.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy itt mindig lesz játék láb alatt! Célszerű olyan nagy tárolókat kialakítanunk, ahová később (nem is sokára) a gyermekkel együtt eltehetjük esténként aludni a játékokat.


Néhány szempont az apukáknak

A babaszoba „műszaki” jellemzői is igen fontosak. Ez fontos feladatokat ad az Apának A pici baba magasabb átlaghőmérsékletet igényelhet, mint egy felnőtt. Szerencsés, ha a szoba hőmérséklete külön is szabályozható. Fontos a jó átszellőztethetőség, de semmiképpen ne legyen a szoba huzatos. A nyílászárók javítása, felújítása vagy cseréje a gyermekünk egészségében busásan megtérül.
A babaszobába esetenként be kell hozni a kiskádat, hogy ott fürdethessük a picit. Ezért a fürdőszoba és a babaszoba közötti közlekedő utat is át kell rendezni, hogy biztonságosan oldhassuk meg ezt a feladatot is.
A babaszobában többféle elektromos készülék működik, de hónapokon belül veszélyforrás lehet minden konnektor és kapcsoló. Gondoskodjunk arról, hogy ezek ne legyenek elérhetőek, illetve, a konnektorokat dugózzuk le!
Gondoskodjunk róla, hogy a bútorok sarkain legyen védő elem. Filléres dolog, amit az asztalok, polcok sarkaira lehet ragasztani, és sok kellemetlen sérülést előznek meg.
Nagyon fontos, hogy a szülők hálószobája és a babaszoba között éjjel nappal, felnőtt és gyerek kényelmesen és biztonságosan közlekedhessen!


És még néhány apróság

Jó, ha a babaszobában elhelyezhető a babafigyelő, a légzésfigyelő. Szerencsés, ha tudunk többféle altató világítást biztosítani. Szerencsés, ha tudunk halkan zenét lejátszani. Fontos, hogy a mindenkori kedvenc játékok a baba számára elérhetőek legyenek!
Semmiképpen ne adjunk digitális kütyüt a picinek! Töltsünk vele annyi időt, amennyit csak lehet, és valódi tárgyakkal mozgassuk meg a csöppség kezeit és fantáziáját!
Mindez hatalmas projekt. Az újdonsült szülőknek sok tanácsra és segítségre van szükségük. S bizony, az sem árt, ha ajándékba kaphatják meg ezeket a fontos dolgokat. Azonban, itt a meglepetésnél fontosabb az, hogy a jószándékunk valóban a szülők és a pici komfortját szolgálja. Beszéljük meg, hogy mi az elképzelése a Gyereknek! Reméljük, ezek hasznos javaslaslatok minden Keresztanya és Keresztapa számára. Akik szülőként már szereztek gyakorlatot, tanácsokat is bátran adhatnak! És mindig a szülőkkel együtt válasszunk, hiszen az ő gyermekük, az ő lakásuk és az ő életük az, amit ezek a tárgyak meghatároznak majd.

 


TALÁLD MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉKOT!